Talentované deti z rómskej osady absolvujú prvý jarný workshop

28.04.2010 Prešov

Jarovnice/Prešov 28. apríla (TASR) – Sto deti z rómskej osady v Jarovniciach (okres Sabinov), ktoré sú zapojené do pilotného projektu \"Divé maky – šanca pre rómske talenty z celého Slovenska\", absolvuje na Drienici prvý ...
Začne sa vo štvrtok 29. apríla a počas štyroch dní sa na ňom budú účastníkom venovať profesionálni umelci a pedagógovia v rámci aktivít zameraných na tanec, výtvarné umenie, hudbu, spev, divadlo a šport.
Občianske združenie PRO DONUM, ktoré je realizátorom projektu, vybralo deti z najväčšej rómskej osady na základe talentových skúšok v novembri minulého roka. Tie sa v rámci programu venujú umeleckým a športovým aktivitám, ktoré im umožňujú rozvíjať talent a zlepšovať študijné výsledky. Okrem workshopov s deťmi každodenne pracujú aj lokálni pedagógovia a tútori, ktorí dohliadajú na to, aby si plnili školské i projektové povinnosti, súčasne spolupracujú aj s ich rodinami.
Podľa koordinátorky projektu Barbory Kohútikovej spolu s deťmi z Jarovníc sa na jarnom workshope zúčastní aj 29 najtalentovanejších detí z celého Slovenska, ktoré sú zapojené do programu Divé maky. Uviedla, že budú spoločne pracovať na rozvoji svojho nadania pod vedením známej rómskej speváčky a zbormajsterky Idy Kelarovej, profesionálneho tanečníka Ladislava Cmoreja a výtvarníčky Gabriely Binderovej. Okrem nich sa budú deťom venovať aj hudobník Lukáš Goroľa, herec František Baloga, študentka bábkoherectva Naďa Uherová i ďalší umelci a pedagógovia.
\"Cieľom je, aby deti z Jarovníc na svojich rovesníkoch videli, aké príležitosti môžu pri rozvíjaní svojho talentu v rámci pilotného projektu dosiahnuť, \" povedala Kohútiková.
Pilotný projekt \"Divé maky - šanca pre rómske talenty z celého Slovenska\" je zameraný na deti a mládež z rómskej osady v Jarovniciach. Nadväzuje na program Divé maky, ktorý PRO DONUM založilo v roku 2005. Zámer je podporovaný z grantov Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru, Nórskeho finančného mechanizmu a zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.
 

Vyberte región